Ceremonial militar-religios şi intonarea Imnului Naţional în Parcul Zăvoi

Festivităţile au continuat cu ceremonialul militar-religios din Parcul Zăvoi. După prezentarea semnificaţiei momentului aniversat, făcută de un reprezentant al Garnizoanei Vâlcea, a urmat oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, după care primarul Mircia Gutău s-a adresat publicului prezent:


”Îi cinstim la fiecare 29 iulie pe strămoşii noştri care, acum 171 de ani, se aflau în exact aceste locuri, însufleţiţi de aceleaşi sentimente patrotice, animaţi de aceeaşi bucurie de a fi împreună şi cântând un cântec ce va deveni, peste timp, Imnul Naţional al României. Gestul lor de atunci şi determinarea de care au dat dovadă au făcut Naţiunii Române unul dintre cele mai frumoase cadouri: un cântec care să-i conducă destinul printr-o istorie atât de zbuciumată şi presărată cu sacrificii.


Tocmai de aceea, în miez de vară, Râmnicul îşi îmbracă hainele de gală pentru cea mai frumoasă sărbătoare a acestor locuri. Suntem datori să rememorăm cele petrecute la 29 iulie 1848 pe aceste locuri şi să marcăm, cu evenimente dintre cele mai diverse şi pentru toate gusturile, această sărbătoare, deopotrivă naţională şi locală.
Suntem împreună ca acum 171 de ani, cetăţeni ai Râmnicului şi prieteni veniţi de departe, cu bucurie în suflete şi sub semnul crucii divine, bucurându-ne de sărbătoarea unui simbol naţional care s-a născut pe aceste meleaguri.


Vă mulţumesc că participaţi la aceste momente solemne şi că, împreună, putem spune, la unison, «La mulţi ani Imnului Naţional!», «La mulţi ani tuturor românilor!», «La mulţi ani Râmnicului şi locuitorilor săi minunaţi!»”


Au urmat la cuvânt preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, şi prefectul judeţul Florian Marin, după care primarul Gutău a revenit la microfon: «Cu ocazia Zilei Imnului Naţional, vă urez La Mulţi Ani! Acum, aici, ca şi în urmă cu 171 de ani, să intonăm împreună Imnul Naţional ”Deşteaptă-te, române!”» Intonarea Imnului Naţional de către corul ”Euphonia” al Filarmonicii ”Ion Dumitrescu”, căruia i s-au alăturat sutele de râmniceni prezenţi cu această ocazie în Parcul Zăvoi, a pus punct unei serii de evenimente cu adevărat festive.


Ziua de luni, 29 iulie, reprezintă şi ultima dintr-un şir de patru zile pline de evenimente dintre cele mai diverse organizate de Primăria municipiului, ce va fi încheiată de mai multe recitaluri pe scena de pe splaiul Independenţei şi de un spectaculos foc de artificii în jurul orei 23.00.
La mulţi ani Imnului Naţional!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postari recente