Continuă manipulările pe tema echipei de handbal a SCM

Preluând un articol de pe Fanatik.ro referitor la bugetele principalelor cluburi de handbal feminin din ţară, un site local cu pretenţii (nejustificate!) de jurnalism atacă întreg clubul SCM, echipa de handbal ce evoluează în cadrul acesteia şi, bineînţeles, Primăria municipiului pe motiv că se alocă bani contractării unor jucătoare din străinătate în loc să se investească în centre de junioare.

O primă observaţie ar fi că o astfel de ”condamnare” a acestor ”importuri” din străinătate în echipele de club reînvie deranjant vechile politici naţionalist-comuniste şi autarhice pentru care tot ceea ce era venit din afară era rău şi tot ce este autohton este sublim. Spre informarea inchizitoarei pseudo-jurnaliste, o anunţ că achiziţia de sportivi de performanţă de la cluburi din străinătate este o practică curentă în sportul mondial de astăzi (bănuiesc că a aflat că fotbalistul Ianis Hagi face o figură frumoasă la clubul de fotbal Glasgow Rangers sau că în componenţa echipei campioane naţionale CFR Cluj figurează jucători din Brazilia, Franţa, Polonia, Croaţia, Portugalia etc.).

Mergând mai departe, Campioana Europei la handbal feminin, titrata echipă maghiară Gyor, are în componență nu mai puțin de 12 jucătoare străine.

Echipa de handbal SCM Râmnicu Vâlcea a ajuns campioană a României şi datorită unei politici inteligente de transferuri, iar în meciurile internaţionale în care evoluează, comentatorii sportivi nu menţionează naţionalitatea jucătoarelor din lot, ci numele de ”Vâlcea”, ceea ce reprezintă o carte de vizită extraordinară şi o dovadă a succesului unei investiţii eficiente în promovarea oraşului şi judeţului dincolo de graniţele ţării. De precizat că ”stranierele” atât de ”înfierate” de autoarea postării fac echipă bună cu cele 10 handbaliste de naţionalitate română legitimate la acest moment la club.

O a doua observaţie se referă la bugetul menţionat în dreptului clubului SCM: 2 milioane de Euro, ceea ce îl situa pe un loc cinci la nivel naţional, în urma cluburilor CSM Bucureşti, Minaur Baia Mare, Gloria Bistriţa şi Rapid Bucureşti. Ceea ce nu specifică articolul din Fanatik.ro (iar portavocea locală nu are nici un interes să o facă) este că acest buget este cel alocat întregului Club, nu doar echipei de handbal feminin, acesteia din urmă revenindu-i doar 1,2 milioane de Euro, finanţare comună de la bugetul local, de la Consiliul Judeţean Vâlcea şi din sponsorizări.

Restul de bani reprezintă bugetarea activităţilor sportive ale juniorilor (SCM gestionând singura Academie de Fotbal acreditată din judeţ, cu 374 de copii legitimaţi), precum şi întreţinerea bazelor sportive (Stadionul ”Zăvoi”, Sala Sporturilor ”Traian”, diverse alte săli şi terenuri sportive din oraş) în care îşi desfăşoară zilnic activitatea, conform protocoalelor încheiate, 700 de sportivi reprezentând structuri precum Clubul Sportiv ”Chimia”, Club Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea etc.).

Şi o ultimă observaţie: sugestia autoarei postării că ”ar trebui investit în centrele de junioare” dovedeşte că habar nu are despre ce vorbeşte – altfel, ar fi ştiut că în anul 2007 (adică tot într-un mandat al meu!), Primăria municipiului – alături de Federaţia Română de Handbal, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Comitetul Olimpic Român şi Consiliul Judeţean Vâlcea – punea, printr-o investiţie de anvergură, bazele Centrului Naţional de Excelenţă în handbal feminin de la Colegiul Tehnic Energetic.

De atunci şi până în prezent, sute de sportive de valoare şi-au început cariera în handbalul de performanţă în CNE Râmnicu Vâlcea, unele dintre ele ajungând şi la echipa de handbal a SCM: două sportive aduse în toamna anului trecut (care fac parte şi în prezent din lot), o sportivă venită în vara anului 2020 şi cinci sportive cooptate în cursul anului 2018 (dintre care trei se regăsesc în echipa de astăzi a SCM). La acest moment, finanţarea personalului şi a normei de hrană a Centrului Naţional de Excelenţă de la Energetic este asigurată de Federaţia Română de Handbal şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar Primăria municipiului acoperă cheltuielile administrative ale internatului în care sunt găzduite cele peste 40 de tinere sportive, ale cantinei şi ale sălii de sport în care acestea îşi desfăşoară antrenamentele.

Am considerat necesar, poate în prea multe detalii, să aduc lămuririle necesare şi să dezumflu şi această manipulare (a câta?) lansată la adresa activităţii SCM. Este dezamăgitor cum interesele de grup ale unora îi fac să încerce, pe toate căile posibile (minciuni, fake-news-uri, blocaje administrative) să arunce cu noroi în performanţa de excepţie a unei echipe care a devenit un brand de renume al întregii comunităţi locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Postari recente