Am aşteptat să se mai stingă vâlvătaia on-line iscată după şedinţa de Consiliu Local din 25 februarie, şedinţă care a încins şi mai tare spiritele unora ce funcţionează oricum la o temperatură mai mare decât cea normală. Cu speranţa – drept e că nu foarte justificată! – că trecerea acestor câteva zile i-a mai adus cu picioarele pe pâmânt, vreau să fac următoarele precizări:
- Nu este vorba de o nouă alianţă în Consiliul Local al Râmnicului. Aprobarea de către o majoritate ad-hoc a unora dintre proiectele de hotărâri supuse aprobării în şedinţa de joia trecută a demonstrat că, în cazul cel puţin al consilierilor USR, votul poate fi şi unul conştient, punctual pe fiecare propunere de HCL, şi nu doar la comandă de partid bazată pe resentimente personale şi orgolii încă nevindecate.
- Am declarat, şi înainte şi după alegerile locale, că sunt deschis oricăror alianţe în Consiliul Local care să ajute Râmnicul să se dezvolte. Spre deosebire de cei câţiva – nu mulţi, dar (auto)distribuiţi masiv – vociferatori de profesie, nu sunt bântuit de fudamentalisme care să mă îndemne că e mai bine să dau foc Râmnicului decât să colaborez cu formaţiunea X sau cu politicianul Y. Pentru mine, Oraşul este pe primul loc, iar restul sunt doar negocieri şi colaborări astfel încât Consiliul Local să ia cele mai bune decizii pentru dezvoltarea sa. Şi aştept în continuare ca toţi consilierii locali să dovedească aceeaşi disponibilitate, pentru a hotărî împreună ce este mai bine pentru Râmnic.
- Nu pot să nu remarc înfierarea de tip bolşevic care s-a revărsat în mediul on-line după votul la şedinţa de Consiliu Local din 25 februarie. Cu o perspectivă de tip ”cine nu e cu noi e împotriva noastră”, vociferatorii de profesie şi cu mult timp liber la îndemână au sancţionat votul unor consilieri cam cum era pedepsit un delict de conştiinţă în acele vremuri pe care le credeam de mult apuse.
- O ultimă observaţie despre funcţia de administrator public: această poziţie, statuată în Codul Administrativ (încă în vigoare în România după câte ştiu), a fost introdusă prima dată în organigrama Primăriei Râmnicu Vâlcea în 2011 de către Romeo Rădulescu, nimeni altul decât consilierul (nu foarte eficient, după cum s-a dovedit!) al fostului candidat PNL la funcţia de primar al municipiului. Rădulescu a şi angajat pe acest post un fost coleg de facultate, care nu avea nici o legătură cu Râmnicul! La şedinţa din 25 februarie, consilierii ”talibani” ai PNL au descoperit brusc în spiritul celei mai perfecte ”duble-măsuri” că această funcţie le pică greu, încercând (ca de obicei în ciuda legii) să o desfiinţeze.
De aici înainte, sper ca lucrurile în Consiliul Local al Râmnicului să rămâna în parametrii normalului, cu atât mai mult cu cât urmează cât de curând aprobarea bugetului local pentru 2021 – un an care se anunţă deja dificil şi plin de provocări pentru orice administraţie publică responsabilă din România.